Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2008 17:41 - Най-вкусната, лесна и винаги сполучлива баклава за празника
Автор: ekaterinara Категория: Технологии   
Прочетен: 6296 Коментари: 0 Гласове:
0



Това е моя стара домашна рецепта. Казва се Сирийска баклава. Тя е особена с това, че не е толкова тестена, колкото другите баклави. Защото и без това българската кухня е прекалено тестена. В тази баклава има и блат като за сладкиш, и кори.

 

Ѕ  кг кори, 1 п. (125 г) масло, 4 яйца, 1 чаша захар, 1 чаша брашно, 1 л-чка бакпулвер, 1 чаша счукани орехи.

Белтъците се разбиват на сняг, прибавят се жълтъците, захарта, и се бие за пандишпан. Слагат се брашното с бакпулвера, орехите и малко канела. Има и тънкост – можем за аромат да добавим малко какао.

Корите се разделят на 2, върху всяка се ръси по малко масло, в средата се слага цялата плънка отгоре по същия начин  другите кори. Нарязва се и се поръсва с маслото. След изпичането и изстиването отново се нарязва и залива със следния сироп:

4 чаши вряла вода, 3 чаши захар. Накрая се овкусява със сока на Ѕ  лимон. Ври 10-12 мин. Има една тънкост при сиропа. Ако в началото изсипем захарта на дъното, тя може да се карамелизира и така да даде особен вкус. Помислете за други варианти за есенции на аромат вместо лимон.



Тагове:   най,   баклава,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ekaterinara
Категория: Технологии
Прочетен: 485798
Постинги: 216
Коментари: 0
Гласове: 991
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930