Това е моя стара домашна рецепта. Казва се Сирийска баклава. Тя е особена с това, че не е толкова тестена, колкото другите баклави. Защото и без това българската кухня е прекалено тестена. В тази баклава има и блат като за сладкиш, и кори.
Ѕ кг кори, 1 п. (125 г) масло, 4 яйца, 1 чаша захар, 1 чаша брашно, 1 л-чка бакпулвер, 1 чаша счукани орехи.
Белтъците се разбиват на сняг, прибавят се жълтъците, захарта, и се бие за пандишпан. Слагат се брашното с бакпулвера, орехите и малко канела. Има и тънкост – можем за аромат да добавим малко какао.
Корите се разделят на 2, върху всяка се ръси по малко масло, в средата се слага цялата плънка отгоре по същия начин другите кори. Нарязва се и се поръсва с маслото. След изпичането и изстиването отново се нарязва и залива със следния сироп:
4 чаши вряла вода, 3 чаши захар. Накрая се овкусява със сока на Ѕ лимон. Ври 10-12 мин. Има една тънкост при сиропа. Ако в началото изсипем захарта на дъното, тя може да се карамелизира и така да даде особен вкус. Помислете за други варианти за есенции на аромат вместо лимон.
Най-новите "коментари по чехли"...
Коледна честитка до най-дружно мълчащата...
Българска история от академик Державин
Лекции по българска история - академик Д...
2. Животът такъв, какъвто аз го виждам
3. Изкуство, наука, творчество
4. Моите размисли за най-важните неща
5. Сведения по различни научни въпроси, които касаят християнството
6. Моята страница за контакти, въпроси и отговори
7. Семиотическите трудове на Ю. М. Лотман
8. Портал по семиотика
9. Семиотика на текста
10. Що е семиотика?
11. Библиотека по семиотика
12. Списание по семиотика
13. Семиотиката в един университет
14. Курс по семиотика
15. Психолозите за религията
16. Електронните книги в Интернет - списък
17. Портал за всякакви науки
18. Портал за худ. литература
19. История
20. Етнография
21. Информация за билки - справки
22. Разни билки
23. За много билки
24. Билки в България
25. За всякакви билки
26. За разни билки
27. Тук в блогрола - информация за психолози