Постинг
30.12.2014 19:03 -
Суфганиот – рецепта
Суфганиот – рецепта
Една от целите, които сме си поставили е да ви предлагаме рецепти от израелската кухня за типични и вкусни, но и здравословни и полезни ястия. Но понякога човек трябва да се отпусне малко и да се наслади на някое изкушение. И кой е най-подходящият момент за това, ако не празниците. Ханука е празник, в осемте дни на който, приготвяйки и хранейки се с пържени ястия с малко повече мазнина си спомняме за чудото случило се в Храма, след като макабейците го освободили и изчистили от идолопоклоническите символи и го осветили наново. Малка каничка с масло за свещниците в Храма, която щяла да стигне едва за 1 ден, успяла да поддържа пламъците цели 8 дни, колкото са били необходими за приготвянето на ново количество свято масло.
Поничките (суфганиот), които са символа на Ханука се предлагат в различни форми, като най-традиционни са тези с пълнеж от ягодово сладко и поръсени с пудра захар. Както обаче можете да предположите всяко семейство, пекарна, заведение ги приготвят различно. Пълнежите варират от сладка и конфитюри, през шоколадови и изтънчени кремове, а декорациите са лимитирани единствено от въображението на готвачите, които ползват ядки, сосове, плодове и дори цветя.
Ние обаче решихме да ви предложим една по-базова рецепта за суфганиот, която да ви помогне бързо и лесно да си ги приготвите и да оставим на вашето въображение и лични предпочитания украсяването им, обогатяването им като вкус и преценката с какво да ги консумирате.
Необходими продукти
3 чаши брашно
2 супени лъжици бакпулвер
1/2 чаша захар
2 яйца
2 чаши сметана
2 чаени лъжички ванилов екстракт
3 чаши олио за пържене
пудра захар за поръсване
Приготвяне
В голяма купа смесете брашното, бакпулвера, захарта, яйцата, екстракта от ванилия и сметаната. Разбъркайте докато се получи еднородна смес.
Цялото количество олио изсипете в по-дълбок тиган, който е подходящ за пържене и загрейте на среден огън до 180 С.
Използвайки две супени лъжици оформяйте топчета от тестото, които внимателно пускайте в горещото олио. Изчакайте да се изпържат до златисто от едната страна, което би трябвало да отнема около минута, след което ги завъртете да се изпържат и от другата страна. Готовите сифганиот прехвърлете в чиния или върху решетка с готварска хартия, която да попие излишното олио.
Поръсете с пудра захар или със смес от захар и канела.
Както споменахме още в началото, вариантите са украсяване на поничките граничат единствено с вашето въображение. Можете да ги залеете с шоколадов или по ваш избор сос, а след това можете да ги поръсите с ядки, сушени плодове или да използвате произволни продукти за декорация от сладкарската индустрия.
Поничките с пълнеж могат да се приготвят като той се сложи още преди пърженето, но тогава то трябва да е за по-кратко време, което се получава с по-дълбок слой олио, което е по-силно загрято. Масово се практикува и варианта сладкото, конфитюра, крема или който и да е пълнеж, който сме избрали да се добави с шприц след като поничките са изпържени, като в този случай трябва да ги приготвите по-големи от описаното в нашата рецепта.
От Нета
Храната, отглеждана в космоса, се оказа ...
СЕГА ЩЕ ВИ ПОКАЖА НОМЕРАТА НА АНИТА ТРИФ...
Учителите се провалиха - когато вече ням...
СЕГА ЩЕ ВИ ПОКАЖА НОМЕРАТА НА АНИТА ТРИФ...
Учителите се провалиха - когато вече ням...
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 991
Блогрол
1. Ето текста на един прекрасен средновековен пътепис за светите земи
2. Животът такъв, какъвто аз го виждам
3. Изкуство, наука, творчество
4. Моите размисли за най-важните неща
5. Сведения по различни научни въпроси, които касаят християнството
6. Моята страница за контакти, въпроси и отговори
7. Семиотическите трудове на Ю. М. Лотман
8. Портал по семиотика
9. Семиотика на текста
10. Що е семиотика?
11. Библиотека по семиотика
12. Списание по семиотика
13. Семиотиката в един университет
14. Курс по семиотика
15. Психолозите за религията
16. Електронните книги в Интернет - списък
17. Портал за всякакви науки
18. Портал за худ. литература
19. История
20. Етнография
21. Информация за билки - справки
22. Разни билки
23. За много билки
24. Билки в България
25. За всякакви билки
26. За разни билки
27. Тук в блогрола - информация за психолози
2. Животът такъв, какъвто аз го виждам
3. Изкуство, наука, творчество
4. Моите размисли за най-важните неща
5. Сведения по различни научни въпроси, които касаят християнството
6. Моята страница за контакти, въпроси и отговори
7. Семиотическите трудове на Ю. М. Лотман
8. Портал по семиотика
9. Семиотика на текста
10. Що е семиотика?
11. Библиотека по семиотика
12. Списание по семиотика
13. Семиотиката в един университет
14. Курс по семиотика
15. Психолозите за религията
16. Електронните книги в Интернет - списък
17. Портал за всякакви науки
18. Портал за худ. литература
19. История
20. Етнография
21. Информация за билки - справки
22. Разни билки
23. За много билки
24. Билки в България
25. За всякакви билки
26. За разни билки
27. Тук в блогрола - информация за психолози