Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2008 17:39 - Най-вкусният боб – подходящ и за Бъдни вечер
Автор: ekaterinara Категория: Технологии   
Прочетен: 6413 Коментари: 0 Гласове:
0



Това е една стара рецепта за боб по тракийски. Винаги го приготвям за Бъдни вечер. А когато пък изобщо ми се налага да правя боб, пак правя този – най-вкусен е. Да ви е сладко!

Сварявате боба без да му добавяте лук, сол и каквото и да било. Може да му махнете първите една-две води, както се прави, за да не образува интересни газове в стомаха ви.

Гледате обаче бобът да си има и сосец, течност – като консервите от бял боб, дето се продават в магазина.

След като бобът напълно се разкашка от варене, го изсипвате с течността му в съда, в който ще го поднасяте – купа или пък в някаква тенджерка. Едва тогава му добавяте една ч. л-чка сол, смлян черен пипер – да се усеща във вкуса на боба лютичкото от пипера. Разбърквате всичко това добре.

Нарязваме 3-4 средно големи глави лук на дебели кръгове. Запържваме ги в 7-8 с. л. олио до омекване, а може и зачервяване. След като запържим добре до омекване лука, добавяме 1-2 големи с. л. сгъстено домат. пюре (ако нямаме – смлени или нарязани домати на ситно, в краен случай – лютеница). Тогава добавяме и зелената подправка, с която ще овкусим ястието. Класическата рецепта е със сушен или пресен магданоз, ако нямате – копър, но моята тайна са сушените листа от целина – те придават особен вкус.

Запържваме и зелената подправка до омекване. Изсипваме после цялата запръжка върху боба. Може да  я разстелим върху него, може и не. Така приготвеният боб прилича на салата или крем. Чудесен е, да ви е сладко.

 



Тагове:   вечер,   най,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ekaterinara
Категория: Технологии
Прочетен: 485389
Постинги: 216
Коментари: 0
Гласове: 991
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930