Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2017 21:07 - Завещание за езика, на Стефан Немань родоначалника на сръбската династия Неманич. 3rm.info
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1279 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Пазете чада мои мили, езика, като земята си. Речта също може да бъде изгубена, както се губи град. А какво се случва с народ, когато се лиши от езика, земята или душата си?

Не произнасяй чужди думи с устата си. Употребиш ли чужда дума, знай, че не ти си усвоил друг език, но той те е превзел, щом ти се отчуждаваш от своя. По добре да изгубиш в битка голям град, отколкото най-малката и незначителна дума, от своя език.

Страни и държави не се превземат само с меч, но повече с език. Знай, че пришълецът толкова те е покорил, колкото думи ти е откраднал и ти е натрапил свои.

image

Народ, изгубил словото си, вече не е народ.

Има болест, която поразява езика, така, както заразява и тялото. Помня аз една такава зараза, умъртвяваща езика. Най-добре се обяснява тази опасност, като се сравни с битка, когато народ се сблъска с народ, и където един език, истински противостои на друг.

 

Два народа могат мирно да живеят и да се разбират, но езиците винаги ще воюват непримиримо. Когато два езика се смесят, те, като че влизат в бой, и започва битка, - не на живот, а на смърт. И докато на бойното поле се чуват двата езика, битката е равностойна, но когато започне да преобладава само единият език, значи вторият губи битката. И в края на битката, вторият език вече не се чува, и ще остане само един. А няма ли го езика, няма го и народа.

 

Знай, чедо мое, че битката между езиците, не продължава ден или два, като битката между войските на два народа, и даже не година или две, като войната между народи, но продължава век, че и два, - и за езика това е само миг. Затова, чедо мое, е по-добре да изгубиш всички битки и войни, отколкото да изгубиш езика. Защото, след изгубена битка или война, остава народът, а след изгубен език, народа вече го няма.

 

Езикът, чедо мое, е по-корав от всяка крепост. Когато неприятелят превзема всичките ти крепости, не се отчайвай, а се заслушай в езика си. Ако езикът ти не е засегнат, не се бой. Ще минат пътници и търговци през далечни села, и ще послушат родния език, който още глаголи и още звънти, като златна монета, и ще знаят, че това е наща дършава, макар и, временно, чужди да я управляват. Царе се сменят, държави загиват, но докато езикът и народът ги има, още има надежда, народа да си върне отчуждената част земя, както и да се върне народът при майчиния си източник.

 

Източник: Дневник с православным календарем 2002 года, Издательство сербского монастыря Студеница

 

Перевод Василевич Екатерины

 

http://3rm.info/publications/53156-zaveschanie-stefana-nemani-o-yazyke.html


 

Превод, Григор Симов


 




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28314359
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031